10 gode søvnråd

søvnunderskud, søvncoaching, søvnbesvær, stress, søvncoach, søvnproblemer, hjælp til søvnproblemer, søvnløshed og stress, stress og søvn, søvnproblemer og stress

1. Gå i seng og stå op regelmæssigt

Intet forebygger søvnbesvær og søvnunderskud bed end regelmæssighed! Søvnforskere anbefaler at du går i seng og står op på de samme tidspunkter (+/- 1 time) hver eneste dag, også i weekender og ferier. Det vigtigste at overholde er at stå op på samme tidspunkt hver dag. Det skyldes at lyset om nulstiller det indre ur om morgenen.

2. Mørke betyder hvile og lys aktivitet 

Lys har spiller en afgørende rolle for vores aktivitetsniveau og døgnrytme. En tommelfingerregel er at, jo stærkere lys, jo højere aktivering. Ved at udsætte sig for stærkt udendørslys de første timer på dagen og undgå stærkt lys om aftenen, så fremmer vi automatisk en hensigtsmæssig døgnrytme der er altafgørende for at optimere den gode søvn.

Hjernens produktion af melatonin, også kaldet søvnhormonet, er styret af lys. I mørke produceres der melatonin og når vi får lys ind i øjnene stopper produktionen. Derfor er et godt råd at mørkelægge soveværelset fuldstændigt og helt undgå lys i løbet af natten.

3. Gear ned inden nattesøvnen

Indre uro forårsaget af fysisk aktivitet, tanker, følelser og stress i løbet af dagen kan gøre det svært at falde i søvn og påvirker søvnlængden og søvnkvaliteten. Derfor er det hensigtsmæssigt at skabe geare ned senest 1 time før du skal sove. Bedst er det at tilrettelægge en personlig søvnrutine der er både selvforkælende og søvndyssende. Det kan f.eks være at du massere dine fødder og ben med en lækker olie, tage et varmt bad eller benytter afslapningsteknikker med f.eks stille musik, meditation, yoga el. lign.

4. Søvnfremmende motion 

Motion fremmer generelt set den gode nattesøvnen fordi man bliver fysisk træt af at forbruge sine energiressourcer og fordi kroppen automatisk efterspørger hvile efter udfordrende fysisk aktivitet. Motion er bare ikke hensigtsmæssigt de sidste 2 – 3 timer lige inden du skal sove, fordi motion øger pulsen og der udskilles stresshormoner og sukker der giver aktivere hjernen og kroppen. Og en aktiv hjerne og en krop fuld af energi, kan ikke falde i søvn. 

5. Sov køligt i soveværelset

Kropstemperaturen falder automatisk i nattetimerne hvilket fremmer den gode nattesøvn. Men for høj varme i soveværelset kan give den modsatte effekt så vores søvnkvalitet forringes. Ved at sove i et køligt soveværelse med 13 – 18 grader kan vi fremme den gode nattesøvn.

6. Miljøet i soveværelset

TV og andre skærme hører ikke hjemme i et soveværelse. At se en dramatisk film eller en politisk debat kan nemt udløse stresshormoner. Og falder du i søvn foran et tændt fjernsyn, så registrere hjernen stadig alle lyde der øger hjernens aktivitet. 

Hvis man vil vænne sin hjerne og krop til at sove bedst optimalt i sin seng så sørg for kun at bruge soveværelse og seng til at sove og dyrke sex i. 

7. Tænk på noget rart

Bekymringer og tanker, der gør dig vred, frustreret eller bekymret, aktivere speederen i dit nervesystem og udløser stresshormoner. Prøv derfor i stedet at fokusere på noget rart der er sket i løbet af dagen. Du kan gøre det til en god vane at tænke på mindst 3 ting som du er taknemmelig for den dag. Positive følelser får dig til at slappe af og falde til ro.

8. Mad og stimulanser

Mad sætter gang i fordøjelsen, og holder dig vågen. Spis derfor helst tidligt om aftenen og ikke et tungt måltid. Hvis du bliver sulten hen på aftenen så spis en banan eller andet med tryptofan i og drik noget varmt som f.eks urtete eller varm mælk. Undgå helt at drikke med koffein og drik maksimalt 1 genstand alkohol, tidligt på aftenen.

9. Stå op

Det er bedre at stå op, end at ligge søvnløs i timevis. Også selv om du kommer i søvnunderskud. Når du står op, undgår du, at sengen forbindes med ikke-søvn. Din hjerne skal opdrages til at sove, når den ligger i en seng. Hvis du har problemer med at sove, så stå op, læs en bog, lyt til stille musik, vand dine planter eller puds sølvtøjet. Når du føler dig træt eller efter ca. et kvarter, så prøv igen at gå i seng.

10. Søvncoaching

At booke en Søvncoach og en gang for alle få tilrettelagt en optimal individuel søvnplan kan vise sig at være den bedste investering du i dig selv og dit liv. En god søvn er en fysiologisk, biologisk nødvendighed der er selve fundamentet for et menneskes vitalitet med fysisk energi og mentalt overskud samt følelse af velvære og et godt helbred. 

En investering i din søvn i samarbejde med en erfaren Søvncoach der optimere længden af din søvn samt din søvnkvalitet er det bedste afsæt for succes, både på den korte og lange bane, samt alle områder i dit liv!